Prodaja benzina manja 20 odsto

Bez autora
Aug 01 2011

Promet na pumpama opada i sada je oko 20 odsto manji nego prošle godine u isto vreme. Litar goriva, sem dizela D-2 koji košta oko 126 dinara, ne može se kupiti ispod 130 dinara, što je oko 1,30 evra. Tako je za pun rezervoar od prosečno 40 litara potrebno izdvojiti nešto više od 5.000 dinara, što je, svakako, ogromna suma za mnoge potrošače. I dok Srbija u mnogo čemu kasni za razvijenim zemljama Evropske unije, kada je cena goriva u pitanju, borba za što viši plasman je primetna. Litar goriva u Evropi, posebno onoj najrazvijenijoj, jeste skuplji nego u Srbiji jer evropremijum 95 košta od 1,50 pa do 1,90 evra, ali je u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Makedoniji, Poljskoj... jeftiniji i košta manje od 1,30 evra. Cene tog goriva u Austriji, Luksemburgu i Španiji veoma su slične onima na pumpama u Srbiji.

Prodaja benzina manja 20 odstoPromet na pumpama opada i sada je oko 20 odsto manji nego prošle godine u isto vreme, piše list Dnevnik.

"Litar goriva, sem dizela D-2 koji košta oko 126 dinara, ne može se kupiti ispod 130 dinara, što je oko 1,30 evra. Tako je za pun rezervoar od prosečno 40 litara potrebno izdvojiti nešto više od 5.000 dinara, što je, svakako, ogromna suma za mnoge potrošače", konstatuje list.

I dok Srbija u mnogo čemu kasni za razvijenim zemljama Evropske unije, kada je cena goriva u pitanju, borba za što viši plasman je primetna.

Litar goriva u Evropi, posebno onoj najrazvijenijoj, jeste skuplji nego u Srbiji jer evropremijum 95 košta od 1,50 pa do 1,90 evra, ali je u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Makedoniji, Poljskoj... jeftiniji i košta manje od 1,30 evra.

Cene tog goriva u Austriji, Luksemburgu i Španiji veoma su slične onima na pumpama u Srbiji.

Kada je evrodizel u pitanju, Srbija zauzima još više mesto jer je u okruženju, osim u Mađarskoj i Grčkoj, ta vrsta goriva u našoj zemlji najskuplja, a mnogo je zemalja EU u kojima je cena dizela vrlo slična ili nešto malo viša nego u Srbiji.

Ipak, standard građana Srbije i, recimo, Norveške ili Velike Britanije, teško da se može porediti jer su prosečna primanja u tim državama daleko viša od onih u Srbiji, gde je junska plata bila oko 400 evra.

"Za 40 litara benzina potrošač u Srbiji treba da izdvoji osminu prosečnog primanja, dok će potrošači i zemljama EU platiti i do gotovo 80 evra, ali to, sasvim sigurno, neće isprazniti njihove novčanike i zahvatiće daleko manji procenat njihovog prosečnog primanja", konstatuje Dnevnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik